Hizmet ihracatı, günümüzde giderek merak edilen bir kavram haline gelmiştir. Sınırları aşarak yurt dışında faaliyet göstermeye başlayan birçok işletmenin radarına giren hizmet ihracatında muhasebe işlemleri de faaliyet kadar büyük bir öneme sahiptir. Bu noktada sizler için hizmet ihracatının ne anlama geldiği ile ilgili bir rehber hazırladık. Şimdi gelin, hizmet ihracatı ile ilgili tüm merak edilenleri hep birlikte inceleyelim.
İhracat, bir ülkenin ürettiği malları farklı ülkelere satması olarak ifade edilmektedir. Bu doğrultuda ihracatı dış satım olarak ifade etmek mümkündür. İhracat dendiğinde akla ilk olarak mal alım satımı gelse de bunun hizmet kısmının da olduğundan bahsedebiliriz.
Hizmet ihracatı, ihracatta malın yerine hizmetlerin satıldığı bir iş modelidir. Farklı ülkelere hizmet satışı yapılmaktadır. Örneğin, Türkiye’de faaliyet gösteren bir inşaat firması yurtdışındaki bir firma ile anlaşarak bir proje alabilir ve buna dair hizmet verebilir. Bu da hizmet ihracatı olarak ifade edilmektedir. İyi bir ihracat danışmanlığı ile hizmet ihracatı kolaylık yapılabilir.
Hizmet İhracatı Koşulları
Bir hizmetin ihracat yapılabilmesi için KDVK’da belirtilen bazı koşulları yerine getirmiş olması gerekir. Hizmet ihracatının temel koşulları aşağıdaki gibidir.
- Hizmetlerin yurt dışında bulunan bir müşteri için yapılması gerekmektedir.
- Fatura ya da benzeri niteliğe sahip olan belgenin yurt dışında bulunan müşterilerin adına düzenlenmesi gerekir.
- Hizmetten yurt dışında faydalanılması gerekmektedir.
Bu doğrultuda hizmet ihracatının soyut bir kavram olduğundan bahsedebiliriz. Örnek olarak şunu söyleyebiliriz. Türkiye’de çekimi yapılan bir reklam filminin sahibi yurt dışında bir alıcı olabilir. Alıcının Türkiye’deki internet kullanıcılarına erişim sağlayacak bir web sitesinde ve sosyal medya platformların reklam amacı ile yayınlanması ile bu hizmetten yararlanıldığı ifade edebiliriz. Bu doğrultuda sunulan reklam filminin hizmetinin bir hizmet ihracatı olduğundan bahsedilmektedir.
Son yayınlanan KDV Genel Tebliğ çerçevesinde hizmet ihracatında Katma Değer Vergisi istinası ele alınmış durumdadır. Bu noktada hizmet ihracatından yararlanma şartlarına net bir şekilde açıklık getiriliştir. Bu konuda yaşanan problemler de açıklığa kavuşturulmuş durumdadır. Hizmet ihracatı ile ilgili işlemlerde döviz bedelinin tümünde tasarruf serbesttir. Bu bedellerin Türkiye’ye getirilerek bozdurulması mecburu değildir.
Hizmet İhracatı Yapılan Sektörler
Çeşitli sektörlerde hizmet ihracatını teşvik eden çeşitli devlet yardımları mevcuttur. Özellikle bilişim, eğitim, film, sağlık turizmi gibi alanlarda destek unsurlar gelişmiştir. Döviz kazandıran hizmet ihracatına yönelik destekler genel olarak şu şekildedir:
- Acenta komisyon desteği,
- Belgelendirme desteği,
- Bilgisayar oyunu-mobil uygulama geliştirme desteği,
- Bilgisayar oyunu-mobil uygulama komisyon desteği,
- Bilgisayar oyunu-mobil uygulama pazara giriş desteği,
- Bireysel Fuar Katılım Desteği
- Danışmanlık desteği,
- Film platosu-stüdyosu kullanım gideri desteği ve film reklam desteği,
- Film yurt dışı pazarlama desteği,
- Hasta yol desteği,
- Marka yurtdışı tescil ve korunma desteği,
- Rapor ve yurt dışı şirket alımına yönelik danışmanlık desteği,
- Reklam, tanıtım ve pazarlama desteği,
- Tercümanlık desteği,
- Ticaret ve alım heyeti desteği,
- Ürün-hizmet tescil desteği,
- Yarışma-etkinlik desteği,
- Yurt dışı birim desteği,
- Yurt içi tanıtım-eğitim desteği,
Hizmet İhracatı İstisnaları ve Destekleri
Hizmet ihracatının önemli bir faydası da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren hizmet ihracatçılarına yönelik hususi damgalı pasaport uygulaması yapılmasıdır. Söz konusu uygulama kapsamında belirli sektörlerde faaliyet gösterenlere yeşil pasaport olarak ifade edilen hususi damgalı pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport verilen çeşitli sektörler aşağıdaki gibidir:
- Bakım ve tamir hizmetleri.
- Bilgisayar ve bilgi hizmetleri,
- Danışmanlık hizmetleri,
- Eğitim hizmetleri,
- Eğlence ve kültür hizmetleri,
- Mali hizmetler,
- Mimari, mühendislik, bilimsel çeşitli teknik hizmetler,
- Operasyonel kiralama ve leasing hizmetleri,
- Pazar araştırması, kamuoyu yoklama/tarama hizmetleri
- Halkla ilişkiler hizmetleri,
- Reklamcılık, organizasyon, kongre, fuar, sergi hizmetleri,
- Sağlık hizmetleri,
- Taşımacılık hizmetleri,
- Teknik müşavirlik hizmetleri,
- Telekomünikasyon,
- Turizm ve seyahat ile ilgili hizmetler,
- Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri.
Hizmet ihracatı çeşitli teknolojik gelişmeler ile dünya genelinde gerçekleştirilen ve hizmet verenlere birçok fayda sağlayan bir ihracat alanı haline gelmektedir.
Hizmet İhracatı Faturası Nasıl Kesilir?
E-fatura kullanıcısı olmanız durumunda faturanız e-arşiv faturası olarak düzenlenmelidir. Fakat alıcılar serbest bölgede bir e-fatura kullanıcısının ise e-arşiv faturası düzenlemesi mümkün değildir. Bu alıcıların e-fatura düzenlemeleri gerekmektedir. Buradaki en önemli nokta ise ticari fatura oluşturularak fatura tipinin istisnası seçilmesi şeklindedir.
Hizmet ihracatı faturası kesiminde alıcı, satıcı ve hizmetle ilgili bilgilerin eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca faturada satıcı ve alıcının bilgilerinin yer alması gerekmektedir.