İhracat, mal ve hizmetlerin ülke sınırları dışında faaliyet gösteren işletmelere satışını konu alan bir etkinlik olurken ihracat departmanı bu konuda gerekli süreçleri yöneten birimdir.

Uluslararası ticaret alanında faaliyet gösteren ve ürünlerini farklı ülkelere pazarlama arzusunda olan her işletme için ihracat departmanı bir gereklilik olarak kabul edilmektedir. Bu durumda ihracat departmanının ne olduğu, görev tanımı ve hangi sorumlulukları üstlendiği ile alakalı bütün soru işaretlerine cevap vermek gerekir. İşte bir firmanın ihracat operasyonlarından sorumlu birim ile alakalı merak edilenler!

İhracat Departmanı Nedir?

İhracat birimi; dünya piyasalarını yakından izleyen, satış fırsatlarını değerlendiren, üretim süreçlerini ve rakipleri analiz eden, diş pazarları ve ülke ekonomilerini inceleyen, dış ticaret mevzuatı ile alakalı değişiklikleri takip eden, finans ve bankacılık süreçlerine hâkim, işletme stratejisi doğrultusunda yeni fırsatlar yaratan bir bölüm olarak tanımlanabilmektedir.

İhracat odaklı üretim ve pazarlama süreçlerine odaklanan firmalarda ihracat departmanı işletmenin en stratejik birimlerinden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Zira mevcut müşterilerle ilişkilerin sürdürülmesi ve yeni satış fırsatlarının değerlendirilmesi adına çözüm odaklı yaklaşımlar benimsenmektedir. İhracat departmanının amacı ve hedefleri işletmenin sürdürülebilirliğini sağlamak olsa da yapısal anlamda farklılıklar söz konusudur. Zira işletmenin büyüklüğü ve ne kadar ihracat gerçekleştirdiği departmanın oluşumunda önemli rol oynar.

Satış süreçlerini tamamen ihracat üzerine inşa eden bir marka için ihracat departmanı çok özel olurken bu konuda yoğunluğu düşük işletmeler için ihracat departmanı sıradan bir operasyon birimi olarak kabul edilmektedir. Ancak finansal anlamda güçlü kalmak isteyen her işletmenin kaliteli ve iyi yapılandırılmış bir ihracat departmanına sahip olması şarttır.

İhracat Departmanı Görev Tanımı ve Sorumlulukları

Bir firmanın ihracat departmanı önem açısından çok değerli olsa da bu departmanın sınırlarını ve sorumluluklarını belirlemek gerekir. Zira işletme içerisinde görev dağılımının başarılı olması ve ihracat sürecinin sürdürülebilirliği noktasında detaylara yakından göz atmak gerekir. Aşağıda sıralanan ihracat departmanı görev tanımı ve sorumluluklarını daha yakından inceleyebilirsiniz.

Tüm bu sorumlulukları düşünüldüğünde ihracat departmanının rolü oldukça fazladır. İşletme açısından çoğu zaman hayati bir birim olarak kabul edilen bu departmanın geliştirilmesi adına gerekli yatırım ve çalışmaların gerçekleştirilmesi şarttır.

İhracat Departmanı Elemanı Kimdir?

İşletmenin yurtdışı satışları konusunda görevli olan ihracat departmanı elemanlarının seçimi ve göreve alması büyük titizlik gerektirmektedir. Bilgi birikiminin oldukça fazla ve süreç yönetimi konusunda başarının ön planda olması gerekliliği ihracat elemanı konusundaki hassasiyeti gösterir. Bu kapsamda bir ihracat elemanı olabilmek adına belli başlı şartların mevcudiyetinden söz edilebilir. Aşağıda sıralanan özellikler ihracat departmanında görev alabilmenin öncelikli şartları olarak bilinir.

Tüm bu özellikleri düşünüldüğünde ihracat departmanı çalışanlarının departmana değer katacak niteliklere sahip olması gerektiğini ifade etmek gerekir. Bu doğrultuda hem işletme hem de çalışan için profesyonellik anlayışı ön plandadır.

İhracat Departmanı Maaşları

Kurumsal işletmelerin ihracat süreçlerinde yer almak isteyen kimseler için en çok merak edilen husus ihracat departmanı maaşları olur. Zira finansal anlamda avantajlı bir seçenekten yararlanmak isteyen personel tatmin edici bir maaş beklentisindedir. Peki, her firma ihracat departmanı maaşları konusunda cömert mi?

İhracat departmanı çalışanları için maaşlar sabit olmayıp her işletmede maaşların farklı olabileceği bilinmelidir. Maaşlar belirlenirken işletmenin bu departmana verdiği önem kadar personelin özelliklerinin de çok ciddi olduğundan söz etmek gerekir. Bu çerçevede yabancı dil bilgisi çok fazla, dış ticaret deneyimi yerinde ve sürekli kendini geliştiren özelliklerinin bulunması gerekir. Bu bağlamda önemli olan sadece firmanın dış ticarete yaklaşımı değil aynı zamanda personelin de özellikleridir.

İki yönlü bir konu olarak değerlendirilebilecek olan ihracat departmanı maaşları açısından zaman zaman prim + maaş zaman zaman sadece prim ve çoğu zaman da sabit maaştan bahsedilmektedir. Bu durum hem işletme hem de çalışan için en makul seçenek hangisiyse o şekilde tercih edilir. İhracatın sürdürülebilirliği ve kaliteli süreçlerin gerekliliği bağlamında maaşlar daima en önemli konu olarak düşünülmemelidir. Zira maaştan önce başarı odaklı bir anlayış benimsenmesi şarttır.

İhracat Danışmanlığı ve İhracat Departmanı

İhracat satışları konusunda başarısını yeterli bulmayan ya da yeni bir oluşuma gitmek isteyen çoğu işletme ihracat departmanı konusunda danışmanlık hizmetleri almaktadır. Bu sayede hem satışların daha başarılı noktaya ulaşması hem de arzu edilen kârlılığın elde edilmesi sağlanmaktadır. DAC Danışmanlık olarak ihracat departmanınız ile alakalı bütün gereklilikleri saptıyor ve sizlere kaliteli hizmetler sunuyoruz. Bu sayede sadece kaliteli ve sürdürülebilir satış süreçleri değil aynı zamanda performans odaklılığı da sizlerle buluşturuyoruz.

İhracat süreçlerinde başarı ve sürdürülebilirlik hedefiniz varsa tercihinizi DAC Danışmanlık’tan yana kullanabilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir