İhracat Nasıl Yapılır? İhracat Yapmanın Yolları Neledir? 

İhracata başlamak isteyen firmalar, ihracatın nasıl yapılacağı ile ilgili çeşitli araştırmalar içerisine girebilmektedir. Sizler için hazırladığımız bu rehber sayesinde siz de ihracatın nasıl yapıldığı ile ilgili bilgilere sahip olabilirsiniz. Şimdi gelin, ihracat nasıl yapılır sorusuna hep birlikte cevap arayalım.

İhracatın Aşamaları

Siz de ihracat nasıl yapılır sorusuna cevap arıyorsanız doğru adrestesiniz. İhracat yaparken uygulanması gereken aşamalar aşağıdaki gibidir.

1.Aşama: İhracatçı ve İthalatçı Arasında Teklif

Satıcı yani ihracatçı ve alıcı yani ithalatçı arasında ihraç edilecek olan mala yönelik çeşitli müzakere, görüşmeler ve teklifler sürdürülmektedir. Bu sayede satıcı ve alıcı arasında bir karara bağlanması mümkündür. İhracatçı firma, mallarının özeliklerini, miktarını belirten ve fiyatlandırma sırasında kullanılacak olan ölçülere sahip olan bir teklif formu hazırlamaktadır.

2.Aşama: Satış Sözleşmesi Süreci

Satış sözleşmesi, ithalatçı tarafından talep edilen satın alma siparişinin takibini yapan satıcı ve alıcı arasında imzalanan onay belgesi/mektubudur. Satılan malların fiyat, kalite, miktar, nakliye yöntemi, sigorta ve diğerleri gibi ödeme gereksinimlerini içerir. Sözleşme, alıcının bankaya L/C başvuru formunu doldurması için temel oluşturur.

  1. Promosyon

Elektronik ortamda ilan, dergi, gazete, fuar gibi tanıtım araçları kullanılarak veya ihracat tanıtım faaliyetleri ile ilgili Ticaret ve Sanayi Odası gibi kurum/kuruluşlar kullanılarak ihraç edilecek malların tanıtımı ve benzeri çalışmaların yapılması.

  1. Sorgulama

İthalatçı tarafından belirli bir emtia için talep mektubunun ihracatçıya teslimi (talep mektubu). Genellikle ürünün tanımını, kalitesini, fiyatını ve sevkiyat tarihini içerir.

  1. Teklif Sayfası

İthalatçıdan gelen soru, ihracatçı tarafından gönderilen teklif formu kullanılarak cevaplandırılacaktır. İthalatçının ürün tanımı, kalitesi, fiyatı ve sevkiyat tarihi ile ilgili sorgusuna göre ayrıntıları içerir. Ayrıca teklif kağıdına genellikle ödemenin sağlanması ve numune/broşür teslimi ile birlikte eklenir.

  1. Sipariş Sayfası

İhracatçıdan teklif aldıktan ve kapsamlı bir inceleme yaptıktan ve teklifi kabul ettikten sonra ithalatçı sipariş formunu (satın alma emrini) ihracatçıya gönderir.

  1. Satış Sözleşmesi

Sipariş sayfasındaki verilere göre ihracatçı daha sonra mücbir sebep maddesi ve muayene maddesi detayları ile eklenen satış sözleşmesini hazırlar. Satış sözleşmesi ihracatçı tarafından imzalanacak ve iki nüsha olarak ithalatçıya gönderilecektir.

  1. Satış Onayı

Satış sözleşmesi ithalatçı tarafından incelenecek ve ithalatçının kabul etmesi halinde satış sözleşmesi ithalatçı tarafından imzalanacak ve satış teyidi olarak ihracatçıya iade edilecektir. Bu satış sözleşmesinin bir nüshası ithalatçı tarafından tutulacaktır.

3.Aşama: Satış Sözleşmesinin Gerekli Belgelerin Hazırlanması

L/C Açma İşlemi

Akreditif (L/C), ithalatçının talep ettiği belgelerin teslimine istinaden, ithalatçının talimatına göre ihraççı bankadan ihracatçıya, ödemenin belirli bir süre ve belirli bir süre ile ödenmesine ilişkin teminattır.

L/C açma işlemi aşağıdaki gibidir:

İthalatçı teminat olarak bankadan Akreditif açmasını talep edecek ve fon satış sözleşmesindeki anlaşmaya göre ihracatçıya ödeme olarak kullanılacaktır. L/C, ihracatçı tarafından satış sözleşmesindeki ödeme koşullarına uygun olarak atanan diğer kişi veya kuruluş adınadır.

Banka, ihracatçının ülkesindeki muhabir banka, bu durumda ihbar eden banka aracılığıyla akreditif açacaktır. Akreditif açma işlemi elektronik ortam üzerinden yürütülürken, yazılı onay akreditif onayında belirlenecek ve daha sonra açılış bankası tarafından ihracatçıya teslim edilmek üzere ihtar bankasına iletilecektir.

İhbar Bankası, açılış bankasından L/C’nin geçerliliğini kontrol edecek ve teyit edilirse, İstihbarat Bankası kapak mektubunu (L/C tavsiyesi) alıcı İhracatçıya gönderecektir. Açılan Banka tarafından İhbar Bankası’ndan L/C’nin ödenmesini de teminat altına alması talep edilirse, tebligat bankası aynı zamanda teyit bankası olarak hareket etmelidir.

4.Aşama: Sevkiyat

Bu sürecin önemli çıktısı, ihracatçının ithalatçı tarafından sipariş edilen malları L/C’de belirtilen şartlara göre sevk ettiğinin kanıtı olan sevkiyat belgesidir. Ürünlerin sevk tarihi göz önünde bulundurulacak alıcı firmaya araç organize edilmesi için bilgi verilir. Exworks yüklemelerinde ihracatçının ülkesindeki gümrük işlemlerinin tümü alıcılara ait olur. Genel olarak alıcı firmalar bu tutarı öder. Bunun yanı sıra faturaya gümrük masrafları olarak satır eklenir. Alıcının nakliyesinde paket listesi temin edilir. Konşimento ya da Cmr hazırlamaları ile ilgili bilgi içerir

5.Aşama İhracatçının Hazırlaması Gereken Belgeler

İhracatçı firmalar, kendi ülkelerindeki gümrük işlemlerinin gerçekleştirilmesi için alıcının ülkesinde gümrük işlemlerini gerçekleştirmektedir. Bu doğrultuda söz konusu belgeler aşağıdaki gibidir.

6.Aşama: Gönderim

Denizyolu ihracatında nakliye kişi tarafından ihracatçıdan elde edilen bilgilere göre konşimento alınır. Bu malın taşıma senedidir. Yükleme gerçekleştirilip gemi ihracatının yapılacağı ülkeden ayrılınca basılmaktadır. Gönderim genel olarak karayolu ve denizyolu ile sağlanmaktadır.

7.Aşama Alıcı Ülkede Gümrük ve İç Nakliye İşlemleri

İhracatçı firma, ihracat malını, alıcıların depolarına teslim edilebilecek şekilde alıcı ile anlaşma sağlar. Bu doğrultuda iç taşıma süreci ihracatçının sorumluluğundadır.

Bu yazıda ihracat nasıl yapılır sorusuna cevap verdik. Bu doğrultuda siz de ihracat işlemlerinizi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir