İhracat Ne Demek?
İhracat, bir ülkede üretimi gerçekleştirilen ürünün farklı ülkelere satılmasını ifade eden bir terimdir. Ülke ekonomisi için son derece önemli olan ihracat, dış ticaret dengesinin en önemli faktörleri arasında yer almaktadır. İhracat bir döviz karşılığında gerçekleştirilmektedir. Bu noktada ülkeye döviz girdisinin en temel kaynağı olarak ihracat ifade edilmektedir. Dolayısıyla ihracat ne demek kısaca diye soranların sorularını net bir şekilde yanıtlamış olduk. Peki, ihracat süreci nasıl işler? Gelin, ihracat süreci ile ilgili detayları inceleyelim.
İhracat Süreci
İhracat süreci, ürünün yurt dışındaki nihai varış noktasına ulaşması için yapılması gereken tüm prosedürleri içerir. Değer önerisi, segmentasyon, reklam gibi şirketin dahili sorunları dahil olmak üzere, ihracat sürecinden sorumlu olmak üzere bir Gümrük Müşaviri veya Gümrük Ajansı tutmak profesyonel bir ihracat süreci yaşamanızı sağlar.
İthalat süreci genel olarak aşağıdaki gibidir.
- Şirketinizi genişletmeye ve uluslararasılaştırmaya ilgi.
- Dünya çapında rekabetçi bir ürün veya hizmete sahip olun.
- Gerekli miktarda üretebilecek kapasiteye ve finansmana sahip olmak.
- İhracat yapmak istediğiniz uluslararası pazarı bulun. Hem rekabeti, giriş engellerini, müşterileri ve tüketicileri analiz edin. Çalışmalar veya pazar araştırması yapmak dahil. Ek faydalar elde etmek için hangi ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmalarının imzalandığının bilinmesi önerilir.
- Sözleşmelerin imzalanması. Potansiyel müşterileri uzun vadeli sadık müşterilere dönüştürün.
- İhracatta yasal ve vergi uyumu. İhracat gereksinimlerini bilin ve stratejinizi oluşturun. İhracat faturası var. Bu şekilde kusursuz ihracat kalitesi elde edilir.
- İhracat süreci ve lojistik. Taşıyıcıyı aday gösterin. Amaç, malın sürekli hareket halinde olması ve en kısa sürede nihai tüketiciye ulaşmasıdır.
- Son müşteriye teslim.
İhracat Çeşitleri
İhracat, malların, ürünlerin, sermayenin ve malların, ara malların ve hizmetlerin yurt dışına çıkışı ve sevkiyatıdır. Dağıtımın farklı ulaşım araçlarıyla gerçekleştirilmesi mümkündür. Söz konusu dağıtım kanalları; havayolu, karayolu, denizyolu ve demiryolu şeklindedir. Bunların yanı sıra günümüzde sık sık talep gören ihracat türleri şu şekildedir:
Geçici İhracat
Geçici ihracat, ürünün ilk kez gönderildiği yere geri dönmesi için ihracat veya hedef pazarda belirli bir süre kalacağı zaman gerçekleşir.
Nihai İhracat
Nihai ihracatta ürün, ihraç edildiği pazarda tüketilip ve bir daha üretildiği pazara geri dönmeyecek şekilde kesin olarak gönderilir. Bu ilk iki ihracat zamana dayalıdır. Bunlardan sonraki ihracat ise nakliyeye dayalı olan ihracat türleridir.
Dolaylı İhracat
Dolaylı ihracat, ihraç edilen ürünün geldiği pazara pazarlanması, dağıtılması ve satılmasından sorumlu aracıların kullanılmasından oluşur. Kuşkusuz, tamamen güvenilen ve onu destekleyen sonuçlara sahip biri olmalıdır. Çünkü bu kişi şirketinizin sahip olduğu minimum talep seviyelerini karşılayıp korumazsa güvenilirlik kaybolabilir.
Doğrudan İhracat
Firma, ihracat sürecini baştan sona yönettiğinde ve varış noktasına veya nihai pazara ulaştığında, onu da pazarlıyorsa, doğrudan ihracat olarak bilinir. Doğrudan ihracatın zorluğu belirli hizmetleri taşeron olarak verebilseniz dahi ihracatı gerçekleştirebilmek için tüm yeterli kaynaklara sahip olmaktır.
Uyumlu veya Gruplandırılmış İhracat
Bu ihracat türü, imalat şirketleri gibi farklı şirketler arasında bir sinerji yaratmaktan oluşur. Yurtdışındaki pazar penetrasyonunu artırmak ve böylece satışlarını artırmak, deneyimlerini ve bilgilerini paylaşmak, kazan-kazan durumu yaratmak amacındadır.
Banka ihracatı ve sermaye ihracatı gibi maddi olmayan mal ihracatı da vardır. Bunlar; mal ihracatı, mal ve hizmet ihracatı, hammadde, girdi veya ara mal ihracatı şeklindedir.
İhracatın Önemi
Ürünlerinizi satma ve daha geniş bir pazara ihraç etme imkanının olması, ihracatın sahip olduğu en seçkin kalitedir. Yalnızca tek bir ülkede satış yaparsanız büyüme beklentileriniz azalır, ancak dünya genelinde çeşitli pazarlarda veya ülkelerde satış yaparsanız satış seviyenizi büyük ölçüde artırabilirsiniz. Ancak bu üstesinden gelinmesi gereken birçok zorluğu beraberinde getirir.
İhracat Özellikleri
İhracatın sahip olduğu özellikler genel olarak aşağıdaki gibidir.
Mülkiyet avantajları: Bir şirketin, rekabet avantajları da dahil olmak üzere, rakiplerinden yenilikçi, yeni ve farklı ürünler geliştirme yeteneği vardır. Büyük şirketler bütçelerinin bir kısmını araştırma ve geliştirme departmanına ayırırlar. Ancak her zaman müşteri için değer yaratmaya ve ihtiyaçları üstün bir şekilde karşılamaya odaklanmıştır.
Pazar yeri avantajları: Bir pazara girmeye karar verdiğinizde, pazarın tercihen kabul edilebilir büyüklükte ve büyüme eğiliminde olması gerekir.
Uluslararasılaşmanın avantajları: Ürünlerinizi ihraç ederek, kendi değerleriyle yeni bir pazara girme yeteneği sağlar.
İhracat Garantili Ne Demek?
İhracat garantili ülkemizdeki firmalar; yurt dışından son derece uygun fiyatlara satın aldıkları elektronik cihazları gümrükte Türkiye’ye kaydettirerek satmaktadır. Bu durumda garantisi kullanıcılara firma tarafından sağlanmaktadır. Bu işlemler sırasında aracılık görevi üstlenilmektedir. Bu noktada ithalatçı garantisi olarak da bilinen bu kavram karşımıza çıkmaktadır. İhracat, ithalat yapan firmanın verdiği garanti ihracat garantili, ithalatçı garantili olarak açıklanmaktadır.
İhracatta İntaç Ne Demek?
İhracatta intaç ne demek sorusu birçok kişinin sorduğu ve cevap aradığı önemli sorular arasında yer almaktadır. İntaç gümrük beyannamelerinde tarih olarak ifade edilebilir. İntaç gümrük beyannamesinde ilk sayfanın arkasında yer alıyor. Bu doğrultuda ürünlerin ne zaman gümrükten çıktığını ifade eder. İntaç tarihi aslında ihracatın gerçekleştiği tarihtir. İhracatta intaç tarihi göz önünde bulundurularak muhasebe kaydı oluşturulmaktadır. Bu doğrultuda intaç tarihi bilgileri o tarihe göre revize edilir.