İhracatta Fiyatlandırma Nasıl Yapılır? İhracat Fiyatlandırma Yöntemleri Nelerdir?
Kapsamlı bir Pazar Araştırması yapıldı, hedef ülkelerde potansiyel müşteriler bulundu ve sıra ürün fiyatını vermeye geldi. İhraç ürünü hangi yöntemlerle ve neye bağlı olarak fiyatlandırılmalı? İhracatta fiyatlandırma nasıl yapılır, ihracatta fiyatlandırma yöntemleri neler?
İşte ihracatta yapılan fiyatlandırma yöntemleri:
Maliyet Esaslı Fiyatlama
Genellikle kullanılan fiyatlama yöntemidir. Üretim ya da tedarik etme maliyeti belirlendikten sonra yurtdışına teslim edilme yöntemine göre nakliye bedelleri eklenir ve firma belirlemiş olduğu kar marjını ekleyerek ürünün fiyatını belirler.
Dikkat edilmesi gereken husus maliyetin doğru hesaplanmasıdır. Maliyet sadece hammadde fiyatı olarak görülmemeli; işçilik, kira, elektrik, personel gideri, pazarlama gideri gibi görünmeyen kalemler de maliyet hesabına katılmalıdır.
Hedef Fiyat Hesaplaması
Oldukça yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Ürünün çıkarılacak olduğu pazardaki satış fiyatından kar marjının çıkarılması sonrasında gümrük vergisi, nakliye, sigorta gibi ücretler de düşülerek ihraç fiyatına ulaşılır. Kar marjlarının doğru hesaplanması ile genel maliyet seviyelerini öğrenmiş olan firma maliyet seviyesini hangi noktaya çekmesi gerektiğini öğrendiğinden, maliyet düşürme işlemleri ile de iyileştirme çalışmaları yapmalıdır.
Değer Esaslı Fiyatlama
Diğer fiyatlandırma yöntemlerinden farklı olarak maliyet hesapları yerine, ürünün tüketiciye sunduğu değer dikkate alınır. Genellikle B2C olarak kullanılan bu yöntemde maliyetin oldukça üstünde olan değer ölçümü ile bir fiyatlandırma yapılır. Hedef pazarlarda rakiplerin bol olmasına rağmen ürünün yüksek fiyatlardan satılması, tüketicinin markaya ya da değere olan güveninden kaynaklanmaktadır. Apple bu yöntem için verilecek en iyi örnektir. Pazar bilinirliği, sadık müşterisi ile ürünü ne kadar pahalı olursa olsun tercih edildiğinden değer esaslı fiyatlama yapılabilmektedir.
Pazarın Kaymağını Alma
Ürün pazara ilk girdiği dönemde yeni ürün satışlarını maksimuma çıkarmak için tasarlanmış bir yöntemdir. Sonrasında rakiplerin piyasaya girmesi ve benzer ürünlerin ortaya çıkması ile fiyat aşağıya çekilse de fiyat odaklı müşterileri cezbetmek için fiyat düşürülmeden önce ilk satışlardan pazarın kaymağı sıyırılmış olur. Bir ürünün pazara tanıtılması sırasında uygulanan bu strateji tekellik algısı yaratarak müşteri kazanımı sağlar. Rekabet oluşana kadar pazarda mümkün olan en yüksek payı almak amaçtır. Ancak ihracatta özellikle bilinmeyen bir Pazar ve tanınmayan bir firma ise yeni ürün söz konusu olduğunda bu stratejinin yapılabilmesi için ürün pazarlamasının oldukça iyi yapılması gerekir.
Tüm bu yöntemler ışığında kullanılacak olan fiyatlama yöntemi sektöre, ürüne ve girilen pazarlara göre değişir. Her firma her ülke için aynı fiyatlandırma sistemini kullanamayabilir. Ancak görüldüğü üzere yurtdışında oldukça fazla maliyet kalemi var. Getirisi de bir o kadar yüksek olabilecek ihracat olanağı için doğru yöntemlerle doğru fiyatlandırmalar yapmak oldukça önemli.