İhracatta Yapılan Hatalar
İhracat kararı firmaların geleceği konusunda önemli etkileri bulunan ve dikkate alınması gereken bir karardır. Her firmanın mutlaka ihracata başlamak veya var olan ihracatını arttırmak gibi hayalleri vardır. Her ne kadar firmaların kaynakları veya kararlılığı yeterli görünse de tek başına başarı sağlamak her zaman mümkün olmayabilir. Özellikle ihracatta yapılan hatalar doğru satışların yapılmasına engel olmaktadır.
İhracatta yapılan en yaygın hatalar işe şunlardır:
1)Bir Pazarlama Tekniği ve Belli Bir Ürünün Bütün Ülkelerde Otomatik Olarak Başarılı Olacağı Varsayımı
Bütün pazarlar kültür, gelenek, coğrafya gibi pek çok nedenden dolayı farklılık gösterirler. Sizin ürününüz Türkiye’de uyguladığınız pazarlama stratejileri ile çok iyi satıyorsa aynı ürünün aynı yöntemler uygulanarak bütün dış pazarlarda da aynı başarılı biçimde satış yapacağını düşünmemelisiniz. Bazen belli bir pazarda başarıya ulaşabilmek için mevcut yapılanların tam tersi olabilecek bir radikallikte yöntemlerin uygulanması gerekebilir.
Bu bağlamda kapsamlı bir pazar araştırması yapılmalı hangi nitelikte ürünün hangi yollarla pazarlandığında başarılı olacağı araştırmalı ve en iyi stratejiler belirlenerek doğru stratejik hamleler yapılmalıdır.
2)Birkaç Coğrafi Bölgeye Odaklanmak Yerine Ve Dünyanın Her Yerine Saldırmak
İhracata yeni başlayacaklar çabalarını tüm dünya üzerine değil birkaç bölge üzerine yoğunlaştırmalılardır. Ancak bu bölgelerde ciddi ve devam eden bir başarı sağlandıktan sonra yeni pazarlar aranmalıdır.
3)İç Pazarın Yeniden Canlanmasıyla Birlikte İhracat Faaliyetlerinin İhmal Edilmesi
Birçok firma iç pazarda kriz veya durgunluk olduğunda yurtdışı pazarlara yönelmeye çalışırken, iç pazarda durumlar düzeldiğinde, yurtdışı pazarlara girmek için yürüttüğü faaliyetleri ihmal ederek ve ikinci sıraya atarak çok büyük bir hata yapıyor. Bu durum sürdürülebilir ihracat mantığına ters olmasının yanı sıra hem gerçekleştirilmiş çabaları boşa çıkarmakta hem de yurt içi pazarlarda gerçekleşecek olası dalgalanmalarda firmanın zarar görme olasılığını yükseltmektedir.
4)Fiyat Belirleme
Aynı sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımız sırf ihracat yapabilmek ve rekabet gücünü artırabilmek adına ürünler üzerinde fazla indirim uygulayabilmektedirler. Yüksek fiyat müşteriyi itebildiği gibi fazla düşük fiyat da müşteride ürün, kalite gibi konularda şüphe uyandırabilir. Hedef pazarınız ve müşteri kitlenize göre fiyat konumlandırması yapmak en doğru tercih olacaktır.
5)Her Ürünü Her Ülkeye Satmaya Çalışmak
İhracata başlamadan önce hazırlık aşaması büyük önem taşıyor. Bu aşamada alanında uzman danışmanlarla iyi bir fizibilite çalışması yapmanız gerekiyor. Her ürünü her ülkeye satamazsınız. Mesela Rusya’ya deri ceket satabilirsiniz ama Ortadoğu’da bu ürün çok rağbet görmeyebilir. Sultan kayığı tarzında fantezi kahve fincanlarını Ortadoğu’ya satabilirsiniz ama belki Avrupalı müşteriye satamazsınız. Yola koyulmadan önce hangi ürünleri hangi ülkelere satabileceğinizi iyi bilmelisiniz.
6)Yanlış Ülkeye Yanlış Kampanya Yapmak
Nabza göre şerbet vermek hayatta olduğu gibi ihracatta da mühimdir. Her ülkenin kendine göre adetleri, kültürleri, alışkanlıkları vardır. Bir ülkede işe yarayan pazarlama yöntemi diğerinde ters tepebilir. Hedef pazarlarınızla ilgili ayrıntılı bir pazar araştırması yapmanın yanı sıra, ne tür reklamların tercih edildiğini, ne tür kampanyaların işe yaradığını da araştırmalısınız. Yoksa müşteri kazanmak bir yana, pazarı daha başlangıçta kaybedebilirsiniz
7)Yanlış Lojistik Firması
Yanlış lojistik seçimi de sık yapılan hatalardan biri. Hedef bölgenizi iyi bilmeyen bir kargo firması, teslim süresini uzatacak ve müşterilerinizde olumsuz önyargılara sebep olacaktır. Ayrıca lojistikte iyi bir matematik yapmazsanız, ürün fiyatından fazla kargo parası ödemek ya da ödetmek zorunda kalabilirsiniz.
Ülkelere göre alışveriş alışkanlıklarına uyum sağlamak zorunda olduğunuzu da unutmamalısınız. Mesela Ortadoğu ve Rusya’da en yaygın ödeme biçimi, kapıda ödeme. Bu ödemeyi alabilecek yerel kargo firmalarıyla anlaşma yapılması önemli.
8)İhracata Başlamadan Önce Nitelikli Bir İhracat Danışmanlığı Almamak, Ana İhracat Stratejisini ve Pazarlama Planını Geliştirmemek
Başarılı olmak için öncelikle, gireceğiniz pazardaki amaçlar, hedefler ve karşılaşılacak zorlukların net bir şekilde belirlenmiş olması gerekir. Yukarıda belirtilen hatalara düşmemek, dış pazarlarda doğru zamanda doğru adımlar atabilmek ve aslında tüm bu hataların önüne geçebilmek adına en doğru adım ise hiç şüphesiz İhracat Danışmanlığı Hizmeti almak. Ya da DAC farkıyla İhracat Departman Hizmeti almak. Alanında uzman danışmanlar ile dış pazarlarda sürdürülebilir, nitelikli ihracat haritanızı oluşturarak markanızın dünya pazarındaki payını maksimize edebilirsiniz. Sadece balık yemeyi değil balık tutmayı da öğreneceğiniz bu sistemde sizler de yerinizi alabilirsiniz.