SMART TEKNİĞİ

SMART, 5 temel terimin birleşmesiyle oluşan ve hedeflerinizi yönlendirmek için kullanabileceğiniz bir kısaltmadır. Kriterleri, Peter Drucker’ın Kişisel Öğrenim Planı konseptine eklenen Hedeflere Göre Yönetimi tarafından sıklıkla atfedilir. “Smart” sözcüğü İngilizce “zekice, ustaca, harika” gibi anlamlar taşımaktadır.

SMART TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR? 

Hedeflerinizin net ve erişilebilir olduğundan emin olmak için aşağıdaki kriterlerden her biri proje döngünüzde, iş ve sosyal yaşamınızda olmalıdır:

  1. Spesific (Spesifik): Hedef somut olarak belirlenmeli; kesin ve net tanımlanmalıdır. Spesifik bir hedef için ta ki belirlenmemiş ayrıntısı kalmayıncaya dek “Ne? Nasıl? Neden? Nerede? Ne zaman?” sorularını sorun. Sorunu ve hedefleri olabildiğince özelleştirin ve belirleyin.
  2. Measurable (Ölçülebilir):  Belirlediğimiz hedeflere ne derece yaklaştığımızı bilebilmek için hedeflerimizin ölçülebilir olması gerekmektedir. Eğer hedeflerimiz ölçülebilir değilse hedefimizin yakınında mı yoksa uzağında mı olduğumuzu asla bilemeyiz. Yarışların belli bir hedefinin olması sayesinde yarışmacılar hedefin ne kadar yakınında olduklarını bilir ve hedefe ulaşmak için buna göre çaba ve enerji sarf ederler.
  3. Achievable (Ulaşılabilir): Hedef, uygulanabilir nitelikte olmalıdır. Bu daha çok hedefin gerçekçi oluşu ve faaliyetlerle ilgilidir. Bunun için öncelikle kapasitenizin hedefe götürecek faaliyetleri yerine getirmeye yeterli ve hazır olması gerekir. Tutarlı olmayan ve ihtiyaç hissedilmeyen bir hedefin gerçekleşme olasılığı yoktur.
  4. Relevant (İlgili) /Realistic (Gerçekçi): Hedefinizi, amacınıza götüren adımlardan biri gibi düşünün. Diğer hedeflerinizle çelişmemeli ve sürdürülebilir olmalıdır. Aynı zamanda hedeflerinizin mümkün ve gerçekleşebilir olmasını da göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
  5. Time-Bound (Zaman Sınırlı):  Hedefe ulaşmak için zaman sınırı ve bir son tarih olmalıdır. Bunun için sizi hedefinizin gerçekleşeceği tarihe adım adım götüren bir takvim hazırlayın.

Projelerde hedefe ulaşılmasına katkı sağlayan araçlar durumundaki “faaliyetleri”, hedef olarak görmek sıkça yapılan bir hatadır. Ancak SMART yöntemini hedeflere olduğu gibi faaliyetlere de uygulamak çok yararlıdır. Ayrıca, projelerin yanı sıra iş ve özel hayat da dahil birçok alanda hedef ve faaliyet belirlemede, kısacası gelecek planlamasında büyük yarar getiren pratik bir yönetimdir. Eğer herhangi bir konuda daha iyiyi arzu ediyorsanız, bir hedef koyabilirsiniz. SMART hedef belirlemede basit bir pratik olarak kendiniz için koyduğunuz hedeflerden yola çıkın. Daha iyi bir eğitim, daha iyi bir iş, daha sağlıklı bir yaşam veya daha güzel bir görünüm gibi çeşitli hedefleriniz olabilir. Ancak prensip şu olmalı: SMART’a göre ölçülemeyen bir hedef, doğru bir hedef değildir.

Gerek iş yaşamında gerek proje döngüsünde doğru hedeflere doğru tekniklerle ulaşmak çok önemlidir. Doğru hedeflere doğru adımlarla ulaşmanız dileğiyle.. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir