Pazarlama ve İhracatta Konumlandırma (Positioning) Stratejisi
Pazarlama stratejisi olarak bilinen ‘konumlandırma’, rakiplere göre bir marka veya ürünle ilgili tüketici algısını etkileme yeteneğini ifade eder. Pazarlama ve ihracatta konumlandırmanın amacı, bir markanın veya ürünün imajını veya kimliğini, tüketicilerin onu belirli veya istenilen bir şekilde algılaması için oluşturmaktır. Konumlandırma stratejisini doğru kullanmak, ürünün pazardaki rekabet avantajını ortaya çıkararak pazarlama stratejilerini güçlendirecektir.
Birkaç tür pazarlama ve ihracat konumlandırma stratejisi vardır:
Ürün özellikleri ve faydaları: Markanızı/ürününüzü belirli özellikleri ile veya katkı sağlayacak değerleri ile öne çıkarmak
Ürün fiyatı: Markanızı/ürününüzü rekabetçi fiyatlandırma ile ilişkilendirmek
Ürün kalitesi: Markanızı/ürününüzü yüksek kalitesi ile öne çıkarmak
Ürün kullanımı ve uygulaması: Markanızı/ürününüzü belirli bir kullanım yöntemi ile ilişkilendirmek
Rakipler: Tüketicilerin markanızın/ürününüzün rakiplerinizden daha iyi olduğunu düşünmesini sağlamak
Konumlandırmanın avantajları
1. Tüm Organizasyonu Pazar Odaklı Hale Getirmek:
Ürün konumlandırma, pazarlama felsefesinin bir parçasıdır. Ürünün üstün yönlerini belirlemek ve bunları tüketicilerle rekabetten daha etkili bir şekilde eşleştirmekle ilgilidir. Bu felsefe, tüm organizasyonu pazar odaklı hale getirir.
2. Piyasa Değişiklikleriyle Başa Çıkmak İçin:
Ürünün başarılı bir şekilde konumlandırılması, yöneticinin görevinin bittiği anlamına gelmez. Sürekli piyasayı izlemek zorundadır. Pazardaki yeni gelişmelere göre, pazarın değişen beklentilerine uygun yeni rekabet avantajları belirlenmeli, keşfedilmeli veya geliştirilmelidir. Yöneticiyi aktif, uyanık ve dinamik kılar.
3. Alıcıların Beklentilerini Karşılamak İçin:
Genel olarak, iletilecek avantajlara hedef alıcıların beklentilerine göre karar verilir. Bu nedenle, ürün konumlandırma tüketicilerin beklentilerini gerçekleştirmeye yardımcı olabilir.
4. Tüketici İyi Niyetini ve Bağlılığını Teşvik Etmek:
Sistematik ürün konumlandırma, şirketin adını, ürününü ve markasını güçlendirir. Markayı popülerleştirir. Şirket iyi niyet yaratabilir ve müşteri sadakati kazanabilir.
5. Tanıtım Stratejisi Tasarlamak:
Daha anlamlı tanıtım programı tasarlanabilir. Hangi avantajların iletileceğine bağlı olarak, ürünü tanıtmak için uygun araçlar seçilir.
6. Tüketicilerin Dikkatini ve İlgisini Kazanmak:
Ürün konumlandırma, tüketiciler için önemli olan avantajları ifade eder. Bu tür faydalar uygun reklam araçlarıyla tanıtıldığında kesinlikle tüketicilerin ilgisini ve dikkatini çeker.
7. Farklı Tüketici Türlerini Çekmek:
Tüketiciler üründen beklentileri açısından farklılık göstermektedir. Bazıları dayanıklılık ister; bazıları benzersiz özellikler ister; bazıları yenilik ister; bazıları güvenlik ister; bazıları düşük fiyat ister; ve benzeri. Bir şirket, farklı türde rekabet avantajlarını teşvik ederek, farklı türde alıcıları çekebilir.
8. Rekabetle Yüzleşmek:
Bu, ürün konumlandırmanın temel kullanımıdır. Şirket, rakiplere güçlü bir şekilde yanıt verebilir. Rekabet gücünü artırabilir.
9. Yeni Ürünü Başarıyla Tanıtmak İçin:
Ürün konumlandırma, bir şirketin pazara yeni bir ürün tanıtmasına yardımcı olabilir. Ürünün yeni ve üstün avantajlarını konumlandırabilir ve pazara kolayca girebilir.
10. Daha Sonra Eklenen Yeni ve Çeşitli Özelliği İletmek İçin:
Bir şirket mevcut ürünlerin niteliklerini ve/veya özelliklerini değiştirdiğinde, bu iyileştirmeler rakiplerin sunduğu ürünlere göre konumlanabilir. Ürün konumlandırma, bir şirketin rekabet gücünü artırır. Normalde tüketiciler ürünü satın almadan önce ürünün avantajlarını düşünürler. Bu nedenle, ürün konumlandırma, şirketin tekliflerinin rakiplerine göre üstünlüğünü kanıtlar. Ayrıca tüketicilerin doğru ürünü seçmelerine yardımcı olabilir.