Dijitalleşmenin sosyal hayatımıza bağlı birçok alanda olduğu gibi ihracat alanındaki ağırlığı da her geçen gün artmaktadır. Buna istinaden ülkemiz Ticaret Bakanlığı’nın blok zincir, kağıtsız ihracat, kolay destek sistemi gibi birçok başlık altında ihracatı dijitalleştirmeye yönelik gerçekleştirmiş olduğu öncü çalışmalar da yerli üretici firmaların ihracatta dijitalleşmesi adına destekleyici bir rol oynamaktadır. Fakat bu öncü çalışmaların haricinde, ihracatını geliştirmek isteyen ve yurt dışı pazarlarda büyüme kaydetmek isteyen üretici firmaların uluslararası pazarlama prosesleri gereği; markasına ve ürününe uygun profesyonel bir dijital kimlik oluşturması beklenir. İlk intibanın, görüntünün ve iletişim şeklinin iş dünyası içinde almış olduğumuz kararlarda baştan sona ne kadar önemli olduğunun bilinciyle yaklaştığımızda; bugün Avrupa’ya ürün pazarlamak isteyen bir markanın da ilk intibasını, görüntüsünü, vizyon ve iletişim şeklini belirleyen tartışmasız ki profesyonel oluşturulmuş olan bir dijital kimliktir. Gerek markanın sosyal medya hesapları gerekse de dijital alanda bağlı bulunduğu tüm dijital kaynaklarının uluslararası pazarlamaya uygun, kurumsal ve güncel görünmesi; global pazarlarda markaya prestij ve güven imajı çizerek ilerleyen dönemlerde kısa sürede gerçekleşen ihracat rakamları olarak geri döneceğinin yatırımıdır.
2020 yılında dünya çapında perakende e–ticaret satışlarının 4.206 trilyon dolara ulaştığını görüyoruz. Bu rakamın 2021 yılında 4.927 trilyon dolar, 2022 yılında 5.695 trilyon dolar ve 2023’te 6.542 trilyon dolar olacağı öngörülüyor. Global dünyada tüm alışkanlıklarımız dijitalleşmişken; tüketim alışkanlıklarımızın da her geçen gün dijitalleşiyor olması yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. İhracat için özellikle global pazarlarda kendine müşteri portföyü aramaya ve yaratmaya çalışan tüm üreticiler; mevcut müşterilerine yenilerini eklemek ve yukarıda önemle bahsedilmiş olan e-ticaret rakamlarına ait pastadan pay alabilmek için öncelikle profesyonel bir dijital kimlik oluşturması gerektiğinin bilincinde olmalı.
Son olarak ihracatta büyümenin en temel gereksinimlerinden biri olduğunu düşündüğümüz profesyonel dijital kimlik görüntüsünün rakamlara dayalı önemini belirtmekte fayda var; Bugün 7,7 milyar dünya nüfusunun neredeyse 4,4 milyarının aktif internet kullanıcısı olduğunu söylemek mümkün. Mobil telefon kullanıcı sayısı ise ortalama 5,1 milyar. Günde ortalama 5-6 saat internette zaman geçiren bu dev kitle, bu sürenin yaklaşık iki saatini sosyal medya platformlarında geçiriyor. İstatistikler ve rakamlar bizlere dijital kimliğimizin ne kadar değerli ve önemli olduğunun altını bir kez daha çiziyor. Bu verilere dayanarak; milyarlarca kişiye hangi dilde, hangi dijital kanalları kullanarak ulaşılacağı ise bizim profesyonel çalışmalarımıza ve deneyimlerimize bağlı belirlenmiş oluyor.
Dünyadaki e-ticaret büyüklüğü, geçtiğimiz yıl sonu itibariyle 2,9 trilyon dolara yükselirken, perakende satışları içinde yüzde 12’lik paya ulaştığı söyleniyor. Markamızın tüm dünyaya ilk merhabasını temsil eden ve bizi en doğru şekilde yansıtmasını istediğimiz, profesyonel bir dijital kimlik için tüm üretici firmalarımızı bu alana yatırım yapmak konusunda yönlendirmeye ve desteklemeye çalışıyor; DAC ekibi olarak sosyal medya ve dijital platform kullanımının profesyonel olarak yönetilmesi konusunda ihracat danışmanlığı hizmeti alan tüm firmalarımıza destek olmaya devam ediyoruz.
Yazan: Beyza Çoğan